16 Haziran 2010 Çarşamba

Biz Nükleeri Sizin İçin Bile İstemiyoruz !


Son günlerde gündemdeki konulardan biri de; Türkiye'ye nükleer enerjinin gelecek olması...

Her konuda olduğu gibi nükleer enerji konusunda da çeşitli görüşler var.

Açıkçası bir insanın neden nükleer santral isteyebileceğini anlayamıyorum.

Ben nükleer santrallere kesinlikle karşıyım !

Neden mi ?

Neresinin güvenli olduğunu çok merak ettiğim güvenli reaktörlerden, normal işletim halinde dahi radyoaktif maddeler havaya ve suya salınıyor...

Bugün dünya üzerinde 436 adet nükleer reaktör bulunuyor. Yapımına 13 ülkede devam edilen 56 reaktörünse 12 tanesinin inşaası 20 yıldan uzun süredir devam ediyor. Batıda son 20 yıldır inşaasına başlanan reaktör sayısı ise yalnızca 2...

Söküm, atık ve çevresel maliyetler hesaplandığında nükleer, dünyanın en pahalı enerjisi...

Çernobil, 20. yüzyılın en büyük nükleer kazası olarak tarihe geçti. 4 reaktördeki tasarım hataları ve reaktörün zayıf güvenlik sistemi sonrasında kaza meydana geldi. Rusların güvenlik felsefesindeki yanlışların 1986'dan beri değişme göstermediği ispatlandı.

Çin, Rus nükleer teknolojisi ile ilgili endişelerini önce Tjanwan nükleer santrali inşaası sırasında oluşan problemler, daha sonra ise yeni ünite anlaşmalarındaki yüksek maliyetler sebebiyle gösterdi.

Kısacası, hükümetin vatandaşlarını Rus nükleer teknolojisinden kaynaklanacak büyük risklere sokma hakkı ve böyle bir maliyetin altına girme lüksü yok !

1 Mayıs'ta Taksim'e beraber girdiğim Karadeniz Nükleer'e Hayır Platformu ve etkili eylemleriyle büyük ses getiren Greenpeace'in sesine herkes kulak vermelidir.


Türkiye'nin gelişebilmesi ve bölgesel bir güç olabilmesi için nükleere ihtiyacının olduğunu söyleyenlere de bir çift sözüm var :

Eğer nükleer enerji ile kalkınacaksak geri kalalım daha iyi ! Kendi gücünüze güvenmiyor musunuz da nükleere umut bağladınız ?

Bugün, Türkiye'nin nükleer enerjiye değil, bütüncül bir enerji politikasına ihtiyacı var. Gücünüz yetiyorsa bunu yapın !

Biz nükleeri sizin için bile istemiyoruz !

Bulut ÖNCÜ
Ankara