18 Ekim 2010 Pazartesi

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ ÜNİVERSİTEDE KİMLİK SORAMAZ !


Son yıllarda kafamızı nereye çevirsek özel güvenlik görevlileri ile karşılaşıyoruz. Karşılaşsak yine iyi... Neredeyse hemen her gün bu "görevliler" ile sorunlar yaşıyoruz.

Bende bu konuyu masaya yatırdım ve 5188 Sayılı Özel Güvenlik Yasası'nı inceledim.

Karşıma ilginç sonuçlar çıktı. Bende özellikle "ÖZGÜR VE DEMOKRATİK ÜNİVERSİTE NASIL OLMALI" konusunu konuşurken, bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

Umuyorum ki faydalı olur...

Keyifli okumalar...

Özel Güvenlik Görevlileri; çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda kişileri duyarlı kapıdan geçirebilir, kişilerin üstlerini DEDEKTÖRle arayabilir, eşyaları x-ray cihazından geçirebilirler.

Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde KİMLİK sorabilir, duyarlı kapıdan geçirebilir, kişilerin üstlerini DEDEKTÖRle arayabilir ve eşyaları x-ray cihazından geçirebilir.

Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde; KİMLİK sorabilir, kişileri duyarlı kapıdan geçirebilir, üstlerini DEDEKTÖRle arayabilir ve eşyaları x-ray cihazından geçirebilir.

Ancak Genel Kolluk Kuvvetleri'ne DERHAL bildirmek şartıyla; aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alabilir.

Eğitim, öğretim kurumlarında, sağlık tesislerinde, şans oyunları işletmelerinde, içkili yerlerde SİLAHLI ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ ÇALIŞTIRILAMAZ.

Özel Güvenlik Görevlileri; özel toplantılarda, spor müsabakalarında, sahne gösterisi ve benzeri etkinliklerde SİLAHLI OLARAK GÖREV YAPAMAZ.

SİLAHLARINI GÖREV ALANI DIŞINA ÇIKARAMAZLAR.

Kimlik kartlarını, görev alanı ve süresi içerisinde herkes tarafından görebilecek şekilde yakaya takmak zorundadırlar. ÜZERİNDE KİMLİK KARTI OLMAYAN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ YETKİLERİNİ KULLANAMAZLAR.

Bütün bunları ve kanunu göz önüne aldığımızda ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN ÜNİVERSİTELERDE KİMLİK SORAMAYACAKLARINI RAHATLIKLA SÖYLEYEBİLİRİZ. Ayrıca, ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ ÜSTÜNÜZÜ ellerini kullanarak ARAYAMAZLAR. Sadece duyarlı kapı ve dedektör kullanabilirler.

ÇANTANIZI DEDEKTÖR VE X-RAY dışında ARAYAMAZLAR, KARIŞTIRAMAZLAR.

Haberiniz olsun :)